Monday, June 1, 2015

HARI INI DAN AKAN MENJADI KENANGAN PADA MASA AKAN DATANG

#UPM #ASPER11 #STREMERSXI #DISTRIC9 #KMR #AGRICULTURE SAINS
HMM HMM HMM'
HAHAH TAK TAU NAK CAKAP APE SEBAB 21 MEI AKU MASUK UPM AND OFFICINALLY 1 JUN AKU KELUAR UPM
undergraduate gitu hahaha
a little bit just wanna to share..
ni kumpulan starting school aku..fungsi dia mase orentasi ahhaaha..
tengoklah muke kitaorng enjoy kan..ahhah so mesti la best~

ha...ni dia..clon matlufti..kami..tarmizan..ke tarmizi tah nama dia..tk tahu la
yg penting dia..clon matlutfi la...
ni dia free style dak2 kuliah den

kuliah 9 the best~!....


                                                
 finally! bye2 upm..pray 4 me...
after ni aku akn meneruskan pengajian ke ipg bangi..
in shaa allah~


#TB PART TIME AFTER SPM~







"WELCOME TO PASTI AR RAHMAN"
haha bunyi tajuk dia macam gempak. tapi itu lah realitynyer .
dalam bulan 2 aku mula kerja sebagai seorng cikgu,ustazah mahupun teacher kat tadika tu...ajar budak 5 tahun tapi kadang2 tengok2an budak 4 tahun.
just wanna to say that these experience was really something to me.
permulaaan yang akhirnya aku rasa aku minat senanya nak jadi seorng pendidik ni..not bad la bagi aku..susah kot..saper yang kater cikgu senang tu mmg dia bukan cikgu..ahahah...wah sukahati aku je..delay judgment!
hahah
ni la mereka2 yang menjadi penyeri hari2 aku sebagai orng yang telah habis spm hahaha
walaupon kdng2 agak tercabar la jgak tengok perangai diorng ni..tapi sokey..because they are my students.....miss all of uuu

ni gamba terbaru yg aku dapat drpd kb..hahah dengar citer diorng tengah berlatih untuk ape tah nme program tu...hm..aku tak dapat join...sbb dh berhenti time ni...chaiyokkk!

ni dia..budak2 nursery haha...muin aka telur..hahah sorry muin..
ngn rayyan...yeayyy


ni mek jah..si budak kelantan..haha gedik tapi aku suka..sbb macam manja2 sikit hahaha
tapi sangatlah brilliant..dh boleh masuk sekolah

finally ni dia barisan cikgu2 lepasan spm..yuhuuu..
yg berhenti dulu..yana,aku and lastly kb..hahah
hidup menjaga anak orng bersama2...kawal anak orng bersama2...belajar mcm mne nak kawal anak orng pon bersama2..dan akhirnya takdir allah kami terpaksa berpisah sekejap untuk meneruskan pelajaran masing2..hope to see u guys...suatu hari nanti... GL semua....

hmm aku rse ini part drpd pengalaman yg ssh nak cari...terima kasih kepada semua kerana memberi aku peluang untuk merasai semua ini..in shaa allah..kepada students tadika..hahah jmper la cikgu 5 thn akn datang..mne tau cikgu ajar kamu lagi kat sk rendah kan..hahaah nnti jgn nakal2...key..hahahgedik nyer statement aku
key bye.








Wednesday, April 15, 2015

CHENTA by inche gabbana


"Chenta. Kita sangka kita pemilik chenta,walhal ia milik yang Esa.Kita sangka chenta itu kita terjangka,rupa-rupanya ia sering mengejutkan kita.Kita sangka kuasa chenta itu dibawah kawalan kita,walhal ia sungguh luar biasa!

Chenta.Kita katakan kita faham apa itu chenta.Kita rasa kita chenta itu kita yang punya.Dan kita fikir chenta itu mudah sifirnya.Namun apabila kita diuji dengan chenta,kita tewas
Kita tersungkur.Kita terluka dengannya.

Chenta.Jika benar kitameraikan chenta,maka burulah chentanya dahulu.Jika benar kita berchenta kerana-Nya kita tidak akan kecewa apabila chenta manusia meninggalkan kita.DAn jika benar  yang kita dambakan adalah chentaNya,ketahuilah,Dia tidak akan pernah mengecewakan kita"

Saudagar sorga,baihàqi.anggelpakaigucci.

Tuesday, April 14, 2015

ROAD TO GRADUATION DAY "FEDERAL ISLAMIC SCHOOL OF LABU N9"

Yeay finally! 12/4 we officially graduated from secondary school...hehe rasa macam nak nanges..
act kami turun kl drpd hari khamis..ramai2.. pergi rumah min...spend time together..bukan senang nak jmpe .yelah sorang dok selatan sorang duk utara sorang dok barat and sorang dok timur..huhu act loi bertebaran diseluruh bumi di malaysia..and not malaysia je..tapi thailand pon uhuh...proud to be part of them... :P

so.. khamis :
jumpa mereka di terminal 1 seremban

jumaat :
jalan2 di wangsa walk

karok2 kejap..thnks to yasmin sbb belanja..hehe

hahah sonok tol dak2 jemah amisya ni...bergurindam

sabtu :
depan rumah min u ollls ukay perdana gitu atas sekali...atas bukit antarabngsa..rumah dak2 artis gitu..hahhaa

sabtu malam :
rehearsel graduasi bersama maman  sukano dia duk sebelah aku hahaha

ahad : finally hari2 yang ditunggu
and lagi sekali hahah bergambar bersama maman...rindu nak gelak2

dengan budak2 amisya yoo huhuh

with safuraa mak datin kehkeh..satu sekolah ngn dia since year 5 lagi..

with nany anak tabligh gitu..huhu dak2 hotsss..hehee

sekali lagi with amisyarians..

ini kurengg...maman tangkap..hahaha

amisyarians with kr umar :P

and finally panas so bukak jubah.hehe. MT MPP 2014
yasmin (selangor) mar (melka)iffah (perak) and hanis(kedah)
see aku dah kater..MT pon drpd pelbagai negeri..haha

so akhirnya wish all of your good luck and all the best...move on guys.. i love u from the bottom of my heart..susah senang bersama ..semoga kita dapat bertemu lagi..thnks untuk ukhwah yang sangat mantap..sangat memberi kesan kepada diri ini...










Tuesday, March 24, 2015

~LIFE GOES ON~

Apekah?
 
Serius talk aku memang jeles dengan mereka yang mendapat keputusan yg cemerlang gitu dalam spm.

Tapi apekan daya benda dah lepas... 3/3 is a bad day for me but not bad life
satu benda yang aku dapat masa usha balek buku anthem karya hlovate ~ 

The past matters.But only as reference point untuk tengok sejauh mana kita dah berubah.The past is nothing but a force to drive you forward.Do not let past dectates you .


then.above all aku prefer untuk buat sesuatu dengan kehidupan aku... may allah ease everything in may life and hereafter.
ye memang aku akui zaman tadika dan sekolah rendah merupakan zaman kegemilangan tetapi zaman sekolah menengah merupakan zaman kejatuhan seseorang hamba Allah yang bernama siti marliana ini..
memang aku akui perasaan mereka yang cakap tidak sama dengan perasaan mereka yang merasai tetapi sebagai hamba allah teruskanlah perjalanan walaupun ia pahit. sebab itu ada kata yang berbunyi PERGORBANAN ITU PAHIT KERANAN SYURGA ITU MANIS..yes admit it..kalau syurga itu senang nak dapat memang orang akan ambil endah tak endah je... syurga adalah suatu kenikmatan yang tidak terhingga ...begitu juga dengan kejayaan. tetapi kejayaan bukannya suatu nikmat  yang besar seperti syurga.ia hanyalah sebahagian sahaja.

kejayaan? boleh jadi satu medium yang menjadi bahan untuk diuji kepada penerima kejayaan itu sama ada ingin bersyukur atau tidak.

untuk muhasabah diri jugak... kalau kita ingin bergerak kehadapan tengoklah orng yg berjaya dan berada di hadapan..tetapi jika kita ingin bersyukur tengoklah orng di belakang.

LA YADHULU ILA JANNAH BAKHILAN
"tidak akan masuk ke dalam syurga mereka yang bakhil dan kedekut"

WAMA ARSALNAKA RAHMATAN LILALAMIN
"tidak akan aku mngutuskan baginda (muhammad saw) melainkan sebagai rahmat untuk sekalian alam

..
jadi untuk itu jadikanlah nabi muhammad itu sebagai model untuk menjadi yang terbaik.
kenapa allah menciptakan rasul dalam kalangan manusia? kerana mudah untuk kita sebagai manusia menjadikan baginda sebagai rujukan.

wahai diri berbaliklah kepada al quran dan as sunnah kerana rasulullah pernah bersabda.
"aku tinggalkan kamu dua perkara iaitu alquran dan as sunnah,jika kamu berpegang kepadanya ,kamu tidak akan sesat"

kata2 daripada ustaz imran semasa aku meeting : kamu tidak akan pernh menyesal dengan keputusan kamu sekiranya ia berserta dengan solat hajat dan solat istikharah.

wahai diri ..teruskanlah langkahmu kehadapan..rezeki itu milik allah...rajin2 solat dhuha sebagai tanda yang kita betul2 mahukan pintu rezeki  kita dibuka seluas2 luasnya . jangan malas kerana jika kamu malas dan tidak ingin berubah..kamu akan jatuh ke dalam lubang yang sama iaitu failure.wahai siti marliana binti jamaluddin seindah nama yang diberi oleh emak dan ayah berusahalah..untuk mengejar kejayaan dan keredhaan allah kerana jika kamu bodoh..kamu tidak akan dapat menlong agama allah iaitu islam..

seingat aku surah ali imrantak silap :
'JIKA KAMU MENOLONG AGAMA ALLAH,ALLAH AKAN MENOLONG KAMU"
yakinlah wahai hati..semoga  kamu sentiasa berada di bawah naugan allah dalam perjalanan kamu menempuh dugaan dan ujian di dunia ini

kehidupan di dunia diciptakan oleh allah dengan tujuan sebenar-benarnya adalah untuk menguji..memang manusia tidak boleh  lari daripada ujian kerana itulah matlamat utamanya.









cetus idea.. :))