Tuesday, March 24, 2015

~LIFE GOES ON~

Apekah?
 
Serius talk aku memang jeles dengan mereka yang mendapat keputusan yg cemerlang gitu dalam spm.

Tapi apekan daya benda dah lepas... 3/3 is a bad day for me but not bad life
satu benda yang aku dapat masa usha balek buku anthem karya hlovate ~ 

The past matters.But only as reference point untuk tengok sejauh mana kita dah berubah.The past is nothing but a force to drive you forward.Do not let past dectates you .


then.above all aku prefer untuk buat sesuatu dengan kehidupan aku... may allah ease everything in may life and hereafter.
ye memang aku akui zaman tadika dan sekolah rendah merupakan zaman kegemilangan tetapi zaman sekolah menengah merupakan zaman kejatuhan seseorang hamba Allah yang bernama siti marliana ini..
memang aku akui perasaan mereka yang cakap tidak sama dengan perasaan mereka yang merasai tetapi sebagai hamba allah teruskanlah perjalanan walaupun ia pahit. sebab itu ada kata yang berbunyi PERGORBANAN ITU PAHIT KERANAN SYURGA ITU MANIS..yes admit it..kalau syurga itu senang nak dapat memang orang akan ambil endah tak endah je... syurga adalah suatu kenikmatan yang tidak terhingga ...begitu juga dengan kejayaan. tetapi kejayaan bukannya suatu nikmat  yang besar seperti syurga.ia hanyalah sebahagian sahaja.

kejayaan? boleh jadi satu medium yang menjadi bahan untuk diuji kepada penerima kejayaan itu sama ada ingin bersyukur atau tidak.

untuk muhasabah diri jugak... kalau kita ingin bergerak kehadapan tengoklah orng yg berjaya dan berada di hadapan..tetapi jika kita ingin bersyukur tengoklah orng di belakang.

LA YADHULU ILA JANNAH BAKHILAN
"tidak akan masuk ke dalam syurga mereka yang bakhil dan kedekut"

WAMA ARSALNAKA RAHMATAN LILALAMIN
"tidak akan aku mngutuskan baginda (muhammad saw) melainkan sebagai rahmat untuk sekalian alam

..
jadi untuk itu jadikanlah nabi muhammad itu sebagai model untuk menjadi yang terbaik.
kenapa allah menciptakan rasul dalam kalangan manusia? kerana mudah untuk kita sebagai manusia menjadikan baginda sebagai rujukan.

wahai diri berbaliklah kepada al quran dan as sunnah kerana rasulullah pernah bersabda.
"aku tinggalkan kamu dua perkara iaitu alquran dan as sunnah,jika kamu berpegang kepadanya ,kamu tidak akan sesat"

kata2 daripada ustaz imran semasa aku meeting : kamu tidak akan pernh menyesal dengan keputusan kamu sekiranya ia berserta dengan solat hajat dan solat istikharah.

wahai diri ..teruskanlah langkahmu kehadapan..rezeki itu milik allah...rajin2 solat dhuha sebagai tanda yang kita betul2 mahukan pintu rezeki  kita dibuka seluas2 luasnya . jangan malas kerana jika kamu malas dan tidak ingin berubah..kamu akan jatuh ke dalam lubang yang sama iaitu failure.wahai siti marliana binti jamaluddin seindah nama yang diberi oleh emak dan ayah berusahalah..untuk mengejar kejayaan dan keredhaan allah kerana jika kamu bodoh..kamu tidak akan dapat menlong agama allah iaitu islam..

seingat aku surah ali imrantak silap :
'JIKA KAMU MENOLONG AGAMA ALLAH,ALLAH AKAN MENOLONG KAMU"
yakinlah wahai hati..semoga  kamu sentiasa berada di bawah naugan allah dalam perjalanan kamu menempuh dugaan dan ujian di dunia ini

kehidupan di dunia diciptakan oleh allah dengan tujuan sebenar-benarnya adalah untuk menguji..memang manusia tidak boleh  lari daripada ujian kerana itulah matlamat utamanya.









Wednesday, March 18, 2015

today my life begin~

           inspiring me a lot when heard some of their opinions a long the journey to become successful person  in their life
MM
just remember one thing..x semua orng ada kelebihan pada tempat yang sama.huhuh... x salah nak mencuba sesuatu kursus sebab dah cuba baru kita tahu sesuai tak dengan kita. ok just one thing nak bagitahu,once kita love dengan apa yang kita belajar,then kita boleh jadi outstanding bukan maksud result gempak tapi maksudnya kita sanggup berkorban jiwa raga,hehe maksudnya study habis habisan untuk yang kita nak yang penting kne ingat  setiap  apa yang ita buat lillahitaala, bukan result gempak yang dicari tapi keberkatan ilmu itu sebenarnya wallahualam :)

AM
perjalanan hidup untuk nak pergi jaun bermula masa dekat uni time degree.masa tu mula simpan cita2 untuk sambung belajar lagi sebab dah aim nak jadi lecturer.akk ada plan masa depan.plan a plab dan dll. sebab allah suka orng yg terancang kan...hehe so plan hidup kita sebaiknya. Masa itu adalah kehidupan. jangan lepaskan peluang2 yang ada di depan mata.rasa susah itu mmg ada tapi kene struggle sebab yang susah tu lah yang manis hasilnya nanti. Nasihat akk pandanglah dgn pandangan yang jauh kehadapan .and setiap apa sahaja yg awak buat,fikir yang awak buat kerana allah dan nak sumbang sesuatu untuk agama,Banyak2 doa minta allah guide jalan seluas-luasya untuk awak.. all the best untuk awk love u fillah adik~!





so without any doubt i had alredy plan my journy and let Allah do the rest huhu..pray hard~!
i just wanna make it simple...
2 kos yg i prefer to study in the future
~techer in PAI.. lecturer in biomedical engineering..



and just wanna to say that i'm really happy to hear some of my freinds  will  be iv by (mara..jpa)so that they can get scholarships to continue their study in local or oversea...huhu~!

and i'm actually..said to my self.. sabar sikit marliana...masanya akn tiba..huhu
and i always remembering myself that allah the best planner...we plan,but the almighty's plan overiders all plans



lastly... pray hard.... and pray for me..~!
smj!


Monday, February 23, 2015

Saturday, February 14, 2015

kerana aku tahu jodoh itu rahsia allah...maka aku tidak mahu berpaling lagi... :)

Friday, February 13, 2015

when little princess growing up in the world ~!

a journey to become the best and good servant of Allah~
actually its is not easy as abc as i just only step forward.... and besides there are another more step..
you choose either to crawl,run or to walk......

and proudly to say that i act have "lesen p" and another a few weeks the spm result willcome.. #may allah ease everything... and whatever the result is leave it to allah...prayand put trust on HIM

i am relly2 loves to write while hearing songs in u tube...it just nice hahah
and aku mmg tak minat sngat akaun bebanyak ni.. i does not have insta(sbb aku mmg jrng letak gmba)(itu semua duniawi) ahhaha and because i don't have twitter account sbb aku malas nak add balek orng.... aku dah adoo fb... and whom who want to find me.... i dah sediakan dua akaun iaitu fb dan blogger....actually aku takut gak akaun banyak2 takut melalaikan..ahahah . So biler orng tanye aku ado twitter and insta?? without any doubt...i will answer no..

and truely  i want to find myself (back to  the basic) ,,,,aku rse mcm lose kadang2uh...so i dig and tanam dalam hati supaya aku just move forward...and taknak dah pandang kisah2 silam aku

and beberapa hari lepas aku meet my old frinds... bbq punyer citer... someone said that perangai gila2 aku tak berubah walaupon appereance aku mcm berubah sikit..hahah,,actually aku pon tak tau knpe tapi biler jmper diorng atau berbrak ngn diorng dlm whatsup... aku rse mcm msih lagi sifat aku drjh 6... tapi ketahuilah sebenarya aku merasai perubahan itu.... 5 thn wei,,macam2 aku jmper and aku rase.... allah jer lah yg tahu.... 

tapi ape yg best hahah it just a bit different lah.. at smap  walaupon semua orng tahu aku ni kp yg gila2 and taiko2 sikit..yes...aku admit it and aku kne jga jgak appereance sbgai kp... hahah takkan lah main tak senonoh jer...msti jadi contoh yg baik... itu aku realize and terasa wooooo responsible dier... betpe sukarnya... tapi aku yakin allah ade bersama aku :)

and ade sorng dk uh ckp dier anti aku time skolah rendah..hahah dah apehal?? hehe tapi jmpe ngn diorng balek aku mcm tak kesah sngat sebb aku dpt rse yg mereka2 dpt menerimaaku seadanya

"berada dalam kalangan mereka yang dapat menerima kita lebih dan kurang sangat menyenangkan"..aku merasai bnda tu..... 



and last but not least.... pray for me... dunya wa akhirat.. peacen yooo assalamualaikum




cetus idea.. :))