Monday, January 12, 2015

KISAH PAGI INI :p

hang pikir senang ke?? walah.. its hard for me to stop what had i did for 2 month... i thought that maybe the much time that i spend in the house with "nothing"...huhu
and i pray to Allah to make it ease for me so that i can past the jpj test to get P for driving and travel aroud melaka and find job so that i can prevent myself for this unsufficient thing.. :P 
oh man...how could this things happend to me.....

whatever so....semalam i spend  my night dengan balut buku adek2 den....so exited you know...tahpaper je....tapi sekarang ni ohh..tahap bosa,,,takkan la aku nak mengahadap tv dan lappy ni....untuk masa yang ada..lagipon aku dh discover and terokai this world wide web dengan jayanya untuk bulan 12 thn lepas.....

ok tu jer... aku kalau dh panjang2 nanti merepek meraban...
so whoever read this untidy blog...a beg for your prayer so that i can sucess ni dunia wa akhirat.... 

deep for my heart.
SMJ.

Thursday, January 8, 2015

while thingking..sekarang semua orng dah uptodate mne pakai bnda2 mcm ni...blog..depa semua main instagrm lah twitter lah...facebook sekrang pon tingaal orang2  veteran gituh..huhu

ok skung dah azan maghrib.huhu

just i wanna share a littele bit pasal kucing oh so sweet....duu aku takooot kucing tapi skung rse mcm nak sayang kucing uh..tapi still macam takut gak...

u know.. what something happened inside my house today .people around me...autually senang citer family aku lah.....ayah aku.....peh..mmg anti kucing ..aku pon tak tau lah asl..tapi bila aku tnyer kenapa then ayah aku akan cakap.. hang nak cangkul taik kucing tuh?? fulamak mesti lah.. aku tak nak dan ape tindakan aku...?? aku akan biarkan je pretending that bnda tu akan menjadi baja..huhuh adahal mati kot rumput2 tuh.... ngee :p

tapi..serius la bila pikir balek kucing tu takde dosa pon kalo dia berak merata2..sebab dia cumer ade akal..tapi takde fikiran kan?? lain la kalau manusia tu berak merata2... mmg ade tapi that call crazy  person la... mmg tak leh pikir waras..ngeh2...

tapi something miracles la yg happend dlm keluarga aku ni...adik aku si kecik tu...faiz...pecinta kucing sampai dia beli basikal yang jenama CAT BIKE alahai... ade sekumpulan kucing ni...dtng kat rumah aku..thn macam2 la dk uh gula mak aku agar bela kucing tapi...huh ayah aku tetap membantah...many things happend between them tapi aku maleh nak citer..huhuh..

tapi yang pastinya masa ayah aku tidor tadi..aku ngn 2 orng adik aku tu bagi makan kucing ngn main ngn kucing kat belakang rumah..alahai sonoknya... :)..tetiba ayah aku bangun...then suruh kitaorng basuh tangan dan masuk... SEDIH Aku...

just nak share pasal kucing ni.. : tapi aku nak upload gamba je lah.. key :)

 dan nak pi solat..bye2..

created by SMJ.. :P

Monday, January 5, 2015

TERUJINYA KESETIAN WANITA DENGAN SEKALI KECURANGAN LELAKI

Oh lala...what are you talking about aa? about the tittle above??
 ngee i'm just pretanding myself to not knowing about the rumorss around me  but seriously this is what had happend to our sociaty now.
its was yesterday when i had dinner with my parents . they seem to have chatting about the woman that had came to my house..she actually my father's old friend.. and she was woman..surely..as i'm just writing the word HER  just now
just straight to the point.. she had already divored with her husband because of WHATSAPP.. trust me..seriously.. huhu..
 "THN BILA DH TULIS NI AKU RASE MACAM TAK KNE PLAK NGN TAJUK DIA.."
paperjelah.. yang pastinya as woman and girl aku just nak meramalakn perasaan seorng wanita ni apabila dia melihat pasangan nyer curang huhu..
bayangkan lah perceraaian boleh berlaku walaupon suami isteri tu dah ade anak 5 dah..salah satu sebabnya seorng isteri melihat lelakinya curang dibelakang nya..oh....

but aku pernah terbaca la dalam buku  MANISNYA CINTA SI ANAK MUDA KARYA AHMAD SYAFIQ JUSOH yang kakak aku beli haritu..huhu
part of isi yg ade dlam tu.. tajuk kecil dier JANGAN PERMAINKAN CINTA.
haila #deep..huhu

#KISAH BENAR 
Saya pernah membaca suatu kisah benar tentang ini. Bangaimana lelaki awlnya seorang yang baik ahlaknya dan agamanya , namun mempermainkan perasaan perempuan yang berniat ikhlas menerima lamarannya.
Melalui kelebihan rupa paras yang ada, ia mengumpan erempuan yang meminati dan menaruh harapan keatasnya.Kemudian perempuan tersebut akhirnya dipermainkan dan diperbodohkan.
Selang dua tahun,lelaki tersebut tidak juga menemukan cinta sejati yang dicari. Wanita bidadari yang diimpikan, malapetaka yang meninpa diri. Lelaki tersebut terlanjur atas nama cinta. Cinta yang palsu.
Begitu uga dengan sebilangan lelaki dan wanita yang berasa seronok apabila ramai yang meminati,kemudian mengumpan lalu akhirnya menyakiti tanpa rasa bersalah.
Akhirnya sehingga terlanjur usia ALLAH  tidak hadirkan pasangan yang diidamkan .Bgi wanita yang bergelar andart dan lelaki mendapat status bujang terlajak.Adakah kira 2 ini tidak termasuk soal agama? Siapa yang ,erencana dan berada di sebalik tabir kesemua yang berlaku? Bukankah DIA adalah ALLAH? Pencipta kita yang wajib dicintai? Dan lupakah kita bahawa DIA amat bnci kepada kezaliman?


I wish the conclusion might be this : Sedar atau tidak, ALLAH telah mengajar kita banyak perkara. Mungkin sebagai kifarah atas kekhilafan lalu,Mungkin dahulu kita juga pernah menzalimi perasaan orang.Kini ALLAH datangkan kesakita yang sama sebagai muhasabah dosa hehe
Hri ni mungkin kita disakiti kerana pernah menyakiti.Bgi yang menyakiti,serahkan sahaja kepada ALLAH,DIA lebih tahu bagaimana mengajar hambaNYA.Apa yang pasti, orang yang menyakiti kita akan turut merasai kesakita yang sama.Bahkan mungkin lebih lagi.Apalah ertinya bahagia dalam kedukaan insan lain?
Saya ,kami dan mereka mungkin pernah merasai dan melaluinya sebagai insa yang belajar tentang kehidupan.Lupakah kita tentang sebuah hadis yang berbunyi.

TAKUTILAH DOA ORANG YANG DIZALIMI KERANA TIADA HIJAB ANTARANYA DENGAN ALLAK (HR,BUKHARI)
fahamilah ia sebagai pengajaran atas nama "amaran cinta"


HEY GUYS DON'T forget that life is wonderful journey so investigate and trying to earn the good things inside it...learn and practise..so you will become the wonderful worship nd servant.

#formyself and others.. move forward with the top high speed and good acceleration and please don;t your ever look back....



credit to SMJ.#LOI

Sunday, January 4, 2015

ITS ALL ABOUT UKHWAH !~

Umpama seuntai tasbih,tiada penghujungnya.


Bila kau menangis,ukirkan senyuman agar hati terhibur jua,
Bila kau kecewa,bisikan pada diri agar kau tabah menghadapinya,
Bila kau terluka pujuklah hati agar merawatnya,
Bila kau bersendirian,gunakan akal memikirkan keagungan pencipta,
Bila kau sedang ketawa,ingatlah akan kedukaan yang bakal tiba,
Bila kau terima bicara ini ketahulah bahawaku tidak melupakanmu,
Bila kau menyedari kehadiranku untukmu,inilah ukhuwah yang telah Allah tentukan untuk kita,
Rindu kerana Allah.

Ya Allah,terima kasih atas anugerah ukhuwah yang kau berikan padaku.
Namun ya Allah,Kau ampunkanlah dosaku lantaran kelalaian menjaga anugerah dariMu ini,
Jauhkanlah aku dari menjadi orang yang tidak bersyukur kerana mengabaikan ukhuwah yang Kau hadiahkan.
Ya Allah,namun aku akui kekhilafanku,cuma insan yang lemah,dan aku tidak mampu menjaga ukhuwah ini sebaiknya.Ampunkan daku,ya Allah.Oleh itu ya Allah,aku berserah kepadaMu untuk menjaganya kerana sememangnya aku tidak layak dan tidak mampu untuk itu.

#Nota cinta dari sahabat sejati,lalu ku nukilkan buat sahabat seperjuanganku.

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh). l 43:67 l

Allahu Allah,bantulah kami.

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya. l 3:103 l

Nikmat Allah.





Moga Allah ketemukan kita di syurga. 


 6 MUTIARA 2009 


 LEGACY OF ITHAR 1014 TEN FORTEEN
 SABIN TORASS
(disebabkan gambar dia takde dlm 6m uh)



ITS ALL ABOUT DOCTOR...~


Did you trust your doctor?

Did you trust that you will be a doctor that can be trusted by the others ?


Did you trust that a doctor is not a curer but they are the chosen one to help you in curing your disease?

Did you believe that studying medicine take about 6 and half years to finish up ?

Did you think what a doctor learn in 6 and half years taken? its toooo long.... 

bla bla bla bla bla bla bla....


Dear a future doctor...

To be a doctor is not a something that you enjoy your life. All is about the enjoy of other's life.

To enjoy the others, you must sacrifice yourself, sacrifice your time, sacrifice your energy, sacrifice your wealth..

All is about sacrifice...

To be a sacrifice person, you must do the work sincerely. Not hoping for repayment on what you have done. Not hoping for jugdment on what you have created. Not hoping for proudness on what you have achieved.

All is about sincerity..

To be a sincere person, you must ONLY look Allah as a evaluator on what you have done. Only FOR Allah what you have sacrificed. Only Allah the place you complain all about. Only Allah gives you everything. Gives you happiness to see your thankful. Gives you troubles to see your patience. Gives you success to see how much you give to others. Gives you failure to see how much you try to do your best...

And gives you everything that you're never thought....



65:2

65:3



And when they have [nearly] fulfilled their term, either retain them according to acceptable terms or part with them according to acceptable terms. And bring to witness two just men from among you and establish the testimony for [the acceptance of] Allah . That is instructed to whoever should believe in Allah and the Last day. And whoever fears Allah - He will make for him a way out.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
And will provide for him from where he does not expect. And whoever relies upon Allah - then He is sufficient for him. Indeed, Allah will accomplish His purpose. Allah has already set for everything a [decreed] extent.

Surah At Thalaq [65 : 2-3]



Dear a doctor to be....

Everytime you feel difficult in your study, everytime you feel depress in your effort, everytime you feel down with your result.. NEVER despair because Allah always with you..

Didn't Allah promise in HIS letter?

That,

94:5
For indeed, with hardship[will  be] ease.



94:6
Indeed, with hardship [will be] ease.

Surah As-Sharh [94:5-6]

Allah repeats 2x means its really true!!!

Never argue! Never disbelieve that Allah's promise always true!

cetus idea.. :))