Monday, February 1, 2016

DERU NAFAS

Jika kau sedar tujuan hidup kau di dunia ini pasti engkau tidak akan sekali kali leka dengan dunia.Pasti mencari keredhaan Allah itu adalah matlamat utama yang kau pasakkan dalam diri,bukan ingin mengabaikan dunia,tetapi menjadikan dunia sebagai pentas untuk engkau merebut peluang menggumpul pahala yang akan membawamu ke suatu tempat yang indah,(tidak dapat digambarkan keindahannya) iaitu syurga.

Tanya pada diri,layakkah aku bergelar sebagai penghuni syurga jika suruhan Allah yang wajib pun engkau tidak dapat laksanakan inikan pula amalan sunat..Insaflah wahai diri,bukan mudah,tetapi yakinlah bahawa Allah mengetahui kemampuan hambaNya.

Layakkah engkau bergelar kekasih Allah jika setiap hari engkau lebih ingatkan manusia berbanding Allah yang menciptahu? Adilkah ? Luangkan masamu sekejap,fikirlah ,adakah jaulah di dunia ini memberi manfaat kepada mu diakhirat kelak atau sebaliknya,akan menarikmu ke neraka?

Tarik nafas dalam sedalamnya.Ingatlah apa yang engkau telah lakukan sepanjang hidupmu didunia ini.Adakah engkau mendatangkan manfaat kepada orang lain atau kau sendiri tidak datangkan manfaat kepada dirimu sendiri? Sayanglah dirimu kerana Allah tidak menciptakanmu sei-sia melainkan untuk beribadah kepadaNya.

Buat diri ini,jaganlah menjadikan dirimu hamba kepada dunia.Setiap keputusan yang engkau lakukan berdoalah kepada Allah agar apa yang diputuskan itu adalah terbaik buatmu.

Salam sayang:
nbsmjbob :)

Tuesday, January 19, 2016

LIFE

Yakinlah,hanya dengan benar- benar berusaha untuk menentang kenikmatan dunia yang palsu dan sementara ini,kita akan mengecap kenikmatan yang sebenar.Memang kenikmatan yang sebenar ini sesuatu yang khusus dan bukan untuk semua orang,hanya  buat yang benar-benar mengejarnya.Oleh sebab itu juga, setiap dugaan dan cabaran yang dihamburkan oleh hawa nafsu ini,Jannahlah balasannya. Sudah dijanjikan oleh Allah SWT."Adapun orang yang takutkan keadaan semasa ia berdiri di makhamah Tuhannya,(untuk dihitung amalannya),serta ia menahan dirinya dari menurut hawa nafsu.Maka sesungguhnya Syurgalah tempat kediamannya."Surah An Naaziat (79:40-41)



Friday, December 18, 2015

IPG (8_8)

jadi bila ade orang tnya kenapa pilih ipg?
hmm franckly said ,aku bukanlah orang yang selayaknya nak citer pasal ipg ni kan..sebab bau setahun jagung hahah..tapi buat adik2 yang nak tahu tu..ni dia..tadaa
haha

from asper(upm) bertukar ke ipg

mula2 aku pon memang taknak jadiguru ni..bukan ape bajet sangat nak jadi benda yang gempak2 kan macam doc vet bagai tapi tula..bersyukur la jugak akhirnya bila ditempatkan kat sini.

kat ipg ni totally memang lain drpd u..daripada pelbagai segi..tapi sebelum nak cerita keadaan tu..nak cakap la semua tempat ade prons and cons dia..so dont expct too much perfectioness kat sesuatu tempat tu.

nak citer nyer orang2 kat ipg ni lain 2 pemikiran dia..bila tanya kenapa pilih ipg.
1.untuk perempuan sangat mudah la bila anda sudah mendirikan rumah tangga nanti..aku x pernah rasa tapi ni based on orang cakap la.
2.kau dah nampak ape future kau..sedikit sebanyak la..sebab bila dah masuk ipg ni mmg jadi guru..takde dah jadi doc ke engin ke polis ke ape ke..mmg kau belajar untuk jadi guru.
3.ramai mak2 yang berkenan kat kau nanti hahah serius ni...sebab aku dah kene dah..ade cikgu and mak2 kawan aku nak kenalkan aku ngn anak dia..sebabnya?? aku cikgu ahaha..ok ni lawak abaikan.

dari segi pembelajaran:
1. kau akan belajar la sub2 yg ade kat uni tu ikut opsyen masing2 tapi kene tambah dengan sub2 kemahrn..like..kmahiran mngajar..edu..and..macam2 la..cikgu kan??..tapi sub kat universiti tu mmg ade..jgn ingat bljar subjek sek rendah pulak..sebab terus degree..
2.jadual kelas memang isnin sampai jumaat..waktu tu senang citer sebelom asar la baru habes.ade je kadang2 awal.tengok la..sampai takde kelas sehari pon ade tapi tu akhir dah nak habes sem.
3.cuti ikut budak sekolah..tapi klau cuti jerebu tu x pon hahha..

dari segi penginapan:
jgan risau kau x akan dibuang daripada hostel..mmg kau akan duduk situ sampaila habes degree..melainkan kalau kau nak keluar sewa di rumah2 berdekatan.

duit elaun mmg dapat tiap2 bulan..time ppismp(asasi) rm340
time pismp(degree) rm 700..itu tak termasuk elaun2 lain yang kau akan dapat...banyak elaun senanaya..ade elaun praktikum rm 30 atau 10 sehari ..tak ingat..and elaun buku..la..macam2..sebab tu ramai ja student ipg kawen time blja..duit pandai jaga..hahahhaa..ok abaikan part kawen tu.

pelajar dia mmg kurang ahah..kpm mmg amek sikit kot..ntahla..nak bandingkan ngn budak sek..mmg budak ipg lagi sikit...and jgn risau la in shaa allah..result baik semua baik..hbes je degree kau akan kene intership..and terus posting tak sempat pon nak rehat2..disamping itu doalah bebanyak yer..

finally tuje kot..takde paper dah rsenyer..nnti klau ade ape2 questions..boleh tanya orang2 yg blja kat ipg.

kbye.




MACAM MANA WUJUDNYA TANAH HARAM...

sebelum tu nak mintak maaf klau ade salah dan penyampaian ni..sebab totally ni based on ape yang saya dengar darp mutawif 

cerita dia make it simple la ea..takut plak pajang2 ni.
kisah cita macam mana adam dan hawa turun kat bumi tu sambungannya..
adalah...batu2 yang adam duduk pon turut jatuh ke bumi..pastu debu2 yang turun tu merata2 la so..kat situlah terjadinya sempadan tanah haram ni..orang bukan islam tak boleh masuk..
lebih kurang macam tujelah citernyer..lebih mendalam search la kat sumber lain..

Tuesday, December 8, 2015

Ke langit cinta Ilahi

Assalamualaikum..and hai
#aku baru edit kali kedua

So masa berlalu dengan cepat and today 8/11, first day in malaysia selepas menjejakkan kaki ke tanah haramataini atau kita sebut dua tanah haram iaitu madinah al munauwarah and makkah.al mukarramah

Well..pengalaman paling seronok yang saya x pernah lalui sepanjang hidup ini.dan tak pernah terjangka pon dek pikiran dapat jejakkan kaki kesana sewaktu umur yang sekerdil ini..

and ape yang saya nak cakap..mak ayah saya bukanlah orang kaya raya yang mampu check in check out from malaysia ni..tapi alhamdulillah when allah said "jadi ,maka jadilah ia".Allah beri rezeki dapat pergi dengan izin Allah

So hari pertama saya kat sana and tiba airport jeddah.,semua orang yang turun kat jeddah ni mostly tahu dah berapa jam untuk tunggu proses imegresen dia...lme sngat...tpi alhamdulillah kumpulan kami cume dalam 3 jam je...dengar cerita ade kumpulan lain sampai 7 jam..bagi saya lah..maybe dia punya proses tu mcm tak sistematik sangat and...orang arab..tau2 la kan..memang sesukahati sikit klau rase nak pergi borak ngn awan..dia tinggal..rse nak makan jap..dia tinggall.hahah #sadlife..

and dalam perjalanan berhenti makan kat restaurat tepi highway .apa yang menarik..highway dia langsug xde tol macam kat malaysia ni and semua tepi2 anda merupakan padang pasir..xde pokok..


so dekat madinah terlalu banyak tempat yang menarik..and suasana dia sangat lain di malaysia .apa yang lain nyer tu??
1.waktu azan semua orang akan bergerak ke masjid nabawi..kedai2 akan tutup.
2.wanita kat sana hampir kesemuanya memakai pakaian jubah hitam dan shawl hitam.
3.banyak hotel keliling masjid nabawi.
4.tepi2 jalan semua padang pasir
                                                    5.ada raudhah dalam masjid nabawi


                               6.perkuburan baqi dimana menempatkan perkuburan pejuang2 islam

                                                     
7.yang kubah hijau tu..dimana terletaknya makan rasulullah
8.itulah payung2 yang ade kat masjid nabawi

ok nak ceritanya kat sini..depan masjid nabawi ni..selalunya orang akan buat pasar longgok time habes je solat..kat sini la barang murah2 je....drpd kat shopping complx dia..macam2 ade
..and kat madinah jugak ade ladang kurma..sangat best...
pastu orang2 kat madinah ni main halal2 je....bila kita sebut halal..nnti dia ckp halal halah..mksudnya dia bg free la tu..hehe..ade satu hari tu bila aku lalu je kat situ..ade pakcik arab tu ckap...malaysia..syarifah aini...tafaddol tafaddol....pale dia..hahahaha..aku muda kot..#nanges laju2

and selepas beberapa hari kat madinah aku bergerak ke mekkah...mula2 tu debar le..sebab nak tunaikan umrah hehe..so transit sat kat masjid bir ali untuk bermiqat..
..so kat mekah ni lain sikit suasana dia...sebab macam2 orang ade...and pelbagai negara..paling common aku nampak..libya,,,arab tu mmg la an...india..turkey..singapore..indon...aku x nampak lak orang dri china ke atau korea..tapi..kat mekah ni mmg full aa..sesak.

kat masjidil haram ni..kdng2 aku x stuju ngn askar dia..pasal dia akan sekat orng nak masuk bila dah nak masuk azan..so ramai la makcik2 yang solat kat dataran je...
and alhamdulillah..aku dapat cium hajarul aswad and solat di hijr ismail..syukur sangat2...nak cakap pasal hajarul aswad ni..cuberlah klau rase2 teringin tu..haha..lagi2 orang muda kan..redah je..yang penting kau tough kene tolak2..sebab memang ramai..bak kate sorang pakcik ni..memang x masuk akal kalau dapat cium tu..tapi dengan bantuan Allah kan??in shaa allah..tapi tak silap aku yang sunatnyer solat di hijr ismail untuk perempuan dan lelaki solat di belakang makan ibrahim..

mase kat mekkah ni..alhamdulillah dapatla..solat kat depan kaabah..and satu hari aku ade jumpa sorang akkak ni..pasal dia tegur cara aku sujud...ahhaa..act dia bukan syiah pon...dia sunni je tapi bila aku tanya dia ikut mazhab mana..dia kate dia tak ikut mazhab..dia ikut cara rasulullah...and aku pon cakaplah aku ikut mazhab syafie..dia ni drpd mesir..and dia kater orng mesir ramai ikut mazhab hanafi tapi..dia x la...lme la jugak aku borak2 ngn dia....dia pon x mau kalah ahha..tapi dia baik je..and akhirnya aku kate..x pe nnti sya check balek ye kak..and mase salam2 dia..tu..dia ckp inshaallah..jumpa di jannah(dlm bhasa arab)...yang aku sedihnya pasal..im not too good nak ckp dlm dua bahasa ni..eng and arab..so aku macam sedih sikit ..pasal aku nak terangkan kat dia banyk..tpi aku kehilangan kate2...

dan kalau sampai sana tu..mostly orang akan stay kat situ minimum pon 5 hari kot..so datanglah setiap waktu solat..and cuber solat kat semua tempat..bhgian bawah..second floor and third floor..inshaaAllah.sejuk je hati bler solat kat situ...
ade hadis nabi sebut..klau solat dekat masjid nabawi ni pahala dia 10 ribu and solat kat masjidilharam ni 100 ribu..jadi manfaatkanlah..
seriusly kdng2 aku jeles kot dengan orang yang tinggal kat sana...dapat solat setiap waktu..maybe banyak dah pahala diorang nak bandingkan aku ni...#muhasabah diri

hmm..and ade jabal rahmat jugak untuk panjat..and jabal nur..best sesangat..dapat pegi gua hira malam2.serius pengalaman terindah dalam hidup saya

well said..banyak lagi pengalaman senanya..aku nak citer tapi cukup la...panjang bebeno dh ni...

kata2 terakhir...kepada anda semua...berdoalah kepada allah...banyak2 and sentiasa...untuk dtang ke tanah haram ni...seriusly mmg pengalaman yang menarik lebih2 lagi bila dapat pergi time muda2 ni...dapat panjat jabal nur yang tinggi bak hang tu...dpat panjat jabal rahmah...and overall dapat merasai dan melihat serta menulusuri sirah2...seriusly...x nyesal..simpanlah duit drpd sekarang..jgn boros ngat beli2 and shopping kat malaysia ni..haha lain..klau mak pak yg gajitinggi2 tu...and paling penting doa kepada allah... inshaa allah anda semua dapat meraisai nikmatnya...






cetus idea.. :))